Başla
#1. 4857 Sayılı İş Kanununa göre iş sözleşmesinden kaynaklanmak kaydıyla hangi kanuna tabi olursa olsun, yıllık izin ücreti kıdem tazminatı, iş sözleşmesinin bildirim şartına uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminatı, kötüniyet tazminatı., iş sözleşmesinin eşit davranma ilkesine uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminatlarında zaman aşımı süresi kaç yıldır?
#2. (I)Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. (II) Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye dört hafta süre eklenir. (III) Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. (IV) Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. (V) Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır. 4857 Sayılı İş Kanununa göre yukarıdaki numaralı cümlelerin hangisinde bir bilgi yanlışı vardır?
#3. I. Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört gün II. Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi gün III. Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı gün 4857 Sayılı İş Kanununa göre işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, ve hizmet süresi; ile ilgili yukarıdaki numaralı cümlelerde verilen bilgilerin hangisi veya hangileri doğrudur?
#4. İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda kaç işgünü işine devam etmemesi halinde iş sözleşmesi işveren tarafından derhal feshedilir?
#5. 4857 Sayılı İş Kanununa göre işçinin, işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş görme edimini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile işyeri dışında yerine getirmesi esasına dayalı ve yazılı olarak kurulan iş ilişkisi olarak tanımlanan çalışma modeli aşağıdakilerden hangisidir?
#6. 4857 Sayılı İş Kanununa göre İşveren; ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu toplu işçi çıkarmak istediğinde, bunu en az kaç gün önceden bir yazı ile, işyeri sendika temsilcilerine, ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirir?
#7. ş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanunun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin ekonomik ve sosyal durumlarının düzenlenmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Asgari Ücret Tespit Komisyonu aracılığı ile ücretlerin asgari sınırları en geç kaç yılda bir belirlenir?
#8. 4857 Sayılı İş Kanununa göre işyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az kaç yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir?
#9. I. Dört saat veya daha kısa süreli işlerde beş dakika, II. Dört saatten fazla ve yedibuçuk saate kadar (yedibuçuk saat dahil) süreli işlerde yarım saat, III. Yedibuçuk saatten fazla süreli işlerde bir saat, ara dinlenmesi verilir. 4857 Sayılı İş Kanununa göre günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle işçilere; yukarıdaki numaralı cümlelerde verilen ara dinlenmeler ile ilgili aşağıdakilerden hangisi veya hangileri doğrudur?
#10. I. Sağlık sebepleri II. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri III. Zorlayıcı sebepler 4857 sayılı İş Kanunu gereğince, yukarıdakilerden hangisi veya hangileri işçinin haklı nedenle derhal fesih hakkının bulunduğu haller arasında sayılır?
Bitir