#1. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre sürekli tam iş göremezlikte sigortalıya, 17 nci maddeye göre hesaplanan aylık kazancının % kaçı oranında gelir bağlanır
#2. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre Sigortalı, başka birinin sürekli bakımına muhtaç ise gelir bağlama oranı % kaç olarak uygulanır?
#3. (I) İş kazası veya meslek hastalığına bağlı nedenlerden dolayı ölen sigortalının hak sahiplerine, 17 nci madde gereğince tespit edilecek aylık kazancının % 50’i, 55 inci maddenin ikinci fıkrasına göre güncellenerek 34 üncü madde hükümlerine göre gelir olarak bağlanır. (II) İş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünü % 50 veya daha fazla oranda kaybetmesi nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış iken ölenlerin, ölümün iş kazası veya meslek hastalığına bağlı olup olmadığına bakılmaksızın birinci fıkraya göre belirlenen tutar, 34 üncü madde hükümlerine göre hak sahiplerine gelir olarak bağlanır. (III) İş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünü % 50 oranının altında kaybetmesi nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış iken ölenlerin, ölümün iş kazası veya meslek hastalığına bağlı olmaması halinde sigortalının almakta olduğu sürekli iş göremezlik geliri, 34 üncü madde hükümlerine göre hak sahiplerine gelir olarak bağlanır.(IV) 37 nci madde hükümlerine göre hak sahiplerine cenaze ve evlenme ödeneği verilir.(V) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanların hak sahiplerine gelir bağlanabilmesi için, kendi sigortalılığından dolayı, genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması zorunludur. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre yukarıdaki numaralı cümellerin hangisinde bir bilgi yanlışı vardı
#4. I. İş kazası, II. Meslek hastalığı III. Hastalık, IV. Analık 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre üçüncü bir kişinin kusuru nedeniyle meydana gelmişse üçüncü kişilere rucu edilir?
#5. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre ceza sorumluluğu olmayanlar hariç, ağır kusuru yüzünden iş kazasına uğrayan, meslek hastalığına tutulan veya hastalanan sigortalının kusur derecesi esas alınarak.................. kadarı Kurumca eksiltilir. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre boşluğa gelebilecek en uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?
#6. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre Sigortalı çalıştırmaya başlandığının süresi içinde sigortalı işe giriş bildirgesi ile Kuruma bildirilmemesi halinde, bildirgenin sonradan verildiği veya sigortalı çalıştırıldığının Kurumca tespit edildiği tarihten önce meydana gelen I. İş kazası, II. Meslek hastalığı, III. Hastalık IV. Analık halleri 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre sonucu ilgililerin gelir ve ödenekleri yukarıdakilerden hangisini kapsarsa Kurumca ödenir?
#7. I. Herhangi bir sebeple silâh altına alınan sigortalının askerlikte geçen hizmet süresi, II. Hükümlülükle sonuçlanmayan tutuklulukta geçen süre, III. İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortalarından geçici iş göremezlik ödeneği alan sigortalının iş göremediği süre, IV. Sigortalının greve iştirak etmesi veya işverenin lokavt yapması hallerinde geçen süre 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre Kısa vadeli sigorta kollarında dikkate alınmayan süreler ilğ ilgili yukarıdakilerden hangisi veya hangileri doğrudur ?
#8. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % ...........’ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az %..........’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre boşluğa gelebilecek en uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?
#9. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalılardan; personel kanunlarına tabi olmayanların hastalık sebebiyle malûl sayılmalarına esas alınacak hastalık süresi hakkında kendi özel kanunları yürürlüğe girinceye kadar hangi kanun hükümleri uygulanır?
#10. Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün %..............’ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya engelliliği sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre boşluğa gelebilecek en uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?
Merhaba Burak bey 11. Testin 1. Sorusu cevap: % 75 değil doğrusu %70 olacaktı
Selamlar
Ahmet bey , Sürekli iş göremezlik geliri, sigortalının mesleğinde kazanma gücünün kaybı oranına göre hesaplanır. Sürekli tam iş göremezlikte sigortalıya, 17 nci maddeye göre hesaplanan aylık kazancının % 70’i oranında gelir bağlanır. … Sigortalı, başka birinin sürekli bakımına muhtaç ise gelir bağlama oranı % 100 olarak uygulanır.